Nu på 4. år i Region Syddanmark
Poul-Erik Tindbæk
Det kan undre igen og igen, at så få arbejdspladser og så få fagforeninger og næsten ingen kommuner tager ansvar for, at deres seniorer 60+ får inspiration og vejledning til den ikke helt så lette overgang fra et langt arbejdsliv. Der er – modsat myten om ’at man efter sidste dag på jobbet er så heldig, at man ikke skal røre en finger resten af livet’ – langt mere tale om, at man pludselig er hvirvlet ind i en radikal livsforandring og en omstillingsproces, der for mange er langt vanskeligere, end man umiddelbart forestiller sig.
I Region Syddanmark arrangerer man nu i 2025 på fjerde år heldagsworkshop for alle medarbejdergrupper 60+ på sygehusene i regionen. Seniormedarbejdere bliver inspireret til at få det bedste ud af de næste år på jobbet, med senior-udviklings-samtalen som et centralt redskab. Ligesom de nu fuldvoksne medarbejdere får et mere retvisende billede af, hvordan de mange friske leveår, vi har fået efter fuldtidsjobbet, fortsat kan blive fyldt med aktivitet, mening og gode sociale relationer. Alt sammen til gavn for både arbejdspladsen og for seniorerne.
Måske et par tal fra evalueringerne kan inspirere flere aktører til at tilbyde deres medarbejdere en hjælpende hånd til at komme godt gennem de meget forskellige overgange fra fuldtidsjobbet. Hvor nogle fortsætter ofte på deltid, andre holder helt fri og andre starter på en ny uddannelse eller et helt andet job.
På det seneste forløb i Vejle i november 2024
- angiver 14 ud af 18 deltagere, at de er ’meget tilfredse’ med dagen mens 4 er ’tilfredse’.
- 9 angiver, at workshoppen ’ i meget høj grad’ har hjulpet til at forberede fremtiden, men 9 angiver ’i nogen grad’
- I forhold til om dagen har bidraget til at ændre på fremtidsplanerne, er topscorerne ‘forbedre egne sundhedsvaner’ (9) , ’styrke eget netværk’ (9) og bidrage med ’frivilligt arbejde’ efter jobbet (8).
Kom nu i gang. Og se mere på know-how og værdifuld erfaring end på aldersstereotyper og krøllede dåbsattester.